Voiko käyttäytymistä vähentää ilman sammuttamista?
Jari Parkkisenniemi
Luento on katsottavissa Taito-jäsenyydellä.
Miten saat koiran lopettamaan hyppimisen? Miksi koira alkaa haukkua kesken treenin? Hevonen yrittää purra karsinan ohi kulkevia. Mikä avuksi?
Käyttäytyminen on kontekstisidonnaista. Se tarkoittaa sitä, että tilanne ja kaikki ympäristön elementit vaikuttavat siihen, mitä eläin tekee. Käyttäytyminen menee sammumisen alle siinä tilanteessa, missä se on aiemmin tuottanut vahvisteita. Jos samaa käyttäytymistä sammutetaan kontekstissa, jossa sitä ei ole vahvistettu, se sammuu nopeammin.
Emme aina huomaa, että olemme sisäänkirjoittaneet kouluttamiseemme sammuttamista. Olemme saattaneet lukea ohjeet, joissa ei-toivottu käyttäytyminen tulee jättää huomiotta. Tämä tarkoittaa sammuttamista. Sammuttaminen on kuitenkin ongelmallista. Se ei kerro eläimelle, mitä sen tulisi tehdä saadakseen palkkion ja se aiheuttaa turhautumista ja joskus jopa aggressiivista käyttäytymistä.
Koulutus kannattaa suunnitella huolellisesti, niin että eläimellä on todella hyvät mahdollisuudet onnistua ja saada vahvisteita. Mieti myös etukäteen, mitä teet, jos eläin tekee ns. virheen. Huomiotta jättäminen ei usein ole paras vaihtoehto.
Sammuttamista ei tarvita kouluttamisessa, mutta sammuttamista ilmenee kouluttamisessa. Siksi sammuttamista ei kannata pelätä, vaan sen sijaan miettiä, miten voi lieventää sammuttamisen ilmiöitä. Eläimelle kannattaa suunnitelmallisesti opettaa kärsivällisyyttä ja pettymysten sietämistä.
Tällä luennolla sukelletaan sammuttamisen yksityiskohtiin ja kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa sammuttamista saattaa ilmetä, vaikka kuinka yrittäisimme sitä välttää. Olethan jo katsonut Jarin ensimmäisen luennon Mitä tapahtuu, kun lopetan palkkaamisen?
Luennon kesto on n. 1 h.
Luentotallenne on katsottavissa 28.4.2026 asti.
Luennoitsijana käyttäytymisanalyysin asiantuntija Jari Parkkisenniemi.