LAT-peli – vuoropuhelua koiran kanssa

koirat kouluttaminen oppiminen Apr 19, 2025
LAT-peli ohituksessa

LAT eli Look At That on suosittu koulutustapa ohitusongelmien ratkaisemiseen. Mitä LAT on ja miten se opetetaan koiralle?

 

LAT on osa kokonaisuutta

Look At That -peli on yhdysvaltalaisen Leslie McDevittin kehittämä. LAT on osa McDevittin Control Unleashed -konseptia, johon kuuluu useita harjoitteita, joiden tarkoitus on opettaa koiralle rauhallisuutta, itsevarmuutta ja avata keskusteluyhteys koiran ja ihmisen välille. Englanniksi on tyypillistä käyttää harjoitteista sanaa “peli” (game), joten suomeksikin puhutaan usein LAT-pelistä.

McDevittille LAT on osa suurempaa kokonaisuutta. McDevittin harjoitteet rakentuvat toistensa päälle ja pala palalta lisäävät koiran itsevarmuutta ja omaehtoista kontaktiin hakeutumista. Ennen LAT-harjoitetta McDevitt opettaa koiralle kahdesta kolmeen muuta taitoa. Niihin palaan seuraavassa LAT-pelistä kertovassa blogitekstissä.

Usein LAT:in kerrotaan alkavan siitä, kun koira katsoo kohdetta eli jotain, minkä koira kokee pelottavaksi, epäilyttäväksi, kiihdyttäväksi tai oudoksi. Jokin sellainen kohde, jolle se saattaisi haukkua tai jota kohti se yrittäisi rynnätä. Kun koira katsoo kohdetta, ihminen naksauttaa naksutinta ja antaa koiralle namin, kun koira kääntyy ihmiseen päin. Tämä on kyllä opettamisen ensimmäinen vaihe, mutta todellisuudessa LAT alkaa vasta myöhemmin, tämän vaiheen jälkeen. Blogitekstin toisessa osassa käydään läpi, miten LAT opetetaan ja miten sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi ohitusongelmissa.

 

Vuoropuhelun luominen

LAT:in ajatuksena ei ole se, että koira tuijottaa eri kohteita ja saa siitä nameja. LAT:in on tarkoitus olla vuoropuhelua koiran ja ihmisen välillä. Koiralle opetetaan, että haukkumisen ja sinkoilun sijaan sillä on mahdollisuus kertoa ihmiselle, että jokin ympäristössä on sen mielestä jännittävää tai kiihdyttävää. Ihmisen tehtävänä on kiittää tästä ilmoittamisesta namilla ja tarvittaessa auttaa koira pois tilanteesta siirtymällä syrjään. Kun koira osaa pelin, namia ei tarvitse antaa joka kerralla, vaan vahvisteena voi toimia myös esimerkiksi kehu tai maan haistelu.

Koiran ei myöskään tarvitse katsoa kohdetta. Koira voi ilmoittaa kohteen sijainnista myös katsomalla ihmistä silmiin ja vilkaisemalla silmäkulmastaan kohdetta tai kääntämällä korvaansa sen suuntaan. Sekin on ilmoittamista, että koira intensiivisesti tuijottaa ihmistä silmiin. Ihmisen onkin tärkeä oppia lukemaan oman koiransa yksilöllistä tapaa ilmoittaa ympäristön häiriöistä.

Kun koiralle annetaan mahdollisuus katsoa ympäristöään ja ilmoittaa epäilyttävistä, pelottavista tai kiihdyttävistä kohteista ihmiselle, sen ei tarvitse jännittyä, pelätä, haukkua tai sinkoilla. LAT-peli pitää koiran turvassa. Ihmisen tehtävänä on olla avoin koiran aloitteille. LAT-pelin myötä koira kokee koko ajan vähemmän tarvetta ilmoittaa ympäristön kohteista, koska sen itseluottamus ja rauhallisuus kasvavat. Kokenut LAT-koira käyttää LAT-peliä enää harvoin!

LAT:in periaatteisiin kuuluu aina se, että koira ei koskaan tutustu sellaiseen kohteeseen, jonka vuoksi se aloittaa LAT-pelin. Ihmisen tehtävä on varmistaa, että jos vastaantulevan koiran lähestyessä tehdään LAT-peliä, kyseinen koira ei tule tervehtimään. Koiran turvallisuudentunne lisääntyy, kun koira voi luottaa siihen, etteivät LAT-pelin kohteet ikinä tule sen luo.

Milloin LAT-peliä kannattaa hyödyntää?

Yleisesti LAT-peliä suositellaan käytettävän erilaisissa ohitushaasteissa. Se onkin erittäin hyvä, joskin paljon harjoittelua vaativa tapa opettaa remmirähjäävälle koiralle itsevarmuutta ja rauhallisuutta. Ennakointi ja tarpeeksi pitkän etäisyyden ottaminen ovat tärkeitä, jotta LAT toimii toivotulla tavalla.

LAT:ia voi kuitenkin käyttää muissakin kuin ohitustilanteissa. Jos esimerkiksi matkustat koirasi kanssa bussilla, koirasi voi LAT:in avulla ilmoittaa sinulle rauhallisesti, jos bussin kyytiin astuu jokin koirasi mielestä jännittävä kanssamatkustaja. Koira pysyy rauhallisena, kun se saa bussimatkan aikana kertoa, missä jännittävä matkustaja on.

Lapsiperheessä koira voi LAT:in avulla ilmoittaa aikuiselle, että nyt sen mielestä lapset leikkivät niin kivaa leikkiä, että senkin tekisi mieli mennä mukaan riehumaan. Sen sijaan, että koira vain syöksyy lasten leikkiin mukaan, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteen, se pysyy rauhallisena ja ilmoittaa omalla tavallaan aikuiselle. Kun aikuinen huomaa koiran viestin, hän voi antaa koiralle esimerkiksi koiran oman lelun tai päästää koiran pihalle juoksentelemaan. Aikuinen voi myös ohjata lasten leikkiä rauhallisempaan suuntaan.

LAT:in avulla koira voi oppia katseellaan viestimään kaikissa niissä tilanteissa, joissa sitä jännittää, pelottaa, se kokee olonsa epävarmaksi tai todella innostuneeksi. Kun ihminen huomaa koiran viestit ja vastaa niihin sekä tarvittaessa siirtyy koiran kanssa syrjään, koira oppii luottamaan LAT-peliin. Se ei enää koe tarvetta kiihtyä, haukkua ja sinkoilla. Se tietää, että kun tunteet alkavat nousta pintaan, kannattaa kääntää katseensa kohti ihmistä. Ihminen kyllä auttaa.

 

Seuraavassa osassa kerromme, miten LAT-peli koulutetaan koiralle.

 

Lähteet:

McDevitt, Leslie. Control Unleashed. Clean Run Productions LLC. 2007.

McDevitt, Leslie. Control Unleashed. Reactive to Relaxed. Clean Run Productions LLC. 2019.



Liity jäseneksi